Introductie en recepten Dana

Dana | 17 oktober 2019

Hallo allemaal,

Ik zou mij eerst even voorstellen; mijn naam is Dana Hamminga en ik woon inmiddels al 20 jaar lang in Hardegarijp. Ik ben 56 jaar oud, getrouwd en moeder van twee volwassene kinderen. Ik woon al 30 jaar in Nederland, maar mijn roots liggen in Polen. Ik ben opgegroeid in een grote stad wat veel  ontwikkelingsmogelijkheden met zich meebracht, maar tegelijkertijd was er veel lawaai, drukte en vervuilde lucht. Gelukkig mochten mijn oudere broer en ik elk jaar in de zomer ontsnappen aan het vermoeiende stadsleven en woonden wij 2 maanden lang op de boerderij van onze grootouders. Zij hadden een kleine boerderij met een paar koeien, varkens, kippen, ganzen, paard en natuurlijk kat en hond. Het was geweldig! Dagelijks contact met de natuur (het bos en schone riviertjes waren op de loopafstand van opa en oma’s huis), het verzorgen en spelen met dieren, lopen op blote voeten en vooral het andere eten. Bijna alle producten kwamen van de boerderij zelf; vers en biologisch-dynamisch (zo zou je het nu noemen). Wij gingen alleen naar de winkel voor snoep, chocola of  limonade. Verder maakte oma alles zelf. Dik melk (gefermenteerde melk) stond altijd klaar in de kelder. Meestal aten wij, net zoals andere bewoners van het dorp, deze dikmelk met gekookte aardappelen. Sterke nog, zo aten alle Poolse boeren het in die tijd. In de steden was het stuk moeilijker want je kon niet zomaar rouwe, niet gepasteuriseerde melk in de winkel te kopen (wel op de plaatselijke markt).

En zo gingen jaren voorbij. Het Poolse dorp veranderde; kleine boeren kregen het erg moeilijk, want ze konden niet meer concurreren met de grote en moderne boerderijen. Men ging anders denken en werken. Alles moest grotere, efficiënter etc… In de jaren 80 was er bijna geen kleine boerderij meer te vinden. Het eten van dikmelk was ook een beetje vergeten, totdat er ergens begin van de 21ste eeuw dure restaurants  zogenaamde “boeren eten” begonnen te serveren. En ja hoor, nu kun je weer dikmelk en andere supergezonde ecologische producten eten als je maar veel voor betaald. Daarnaast kwamen ook wetenschappers met uitgebreide onderzoeken die de geneeskrachtige werkingen van dit soort producten bevestigden. Kortom onze oude simpele dikmelk van oma is terug in alle glorie. Ik voel me zeer geëerd om dit product ook aan jullie te introduceren. Het is heel makkelijk te bereiden en bovendien is heel goedkoop. Ik zou zeggen; doe het!

Smakelijk en gezond eten ?

Groetjes,

Dana

Download: