Waarom is de vlinder zo nuttig?

(Door: Carina Herder) De vlinder is een prachtig, kleurrijk insect. Speels fladdert ze door de lucht en vrolijk zweeft ze mee op de wind. Persoonlijk word ik intens gelukkig van dit uitzicht, in gedachten fladder ik speels met haar mee. De vlinder staat voor transformatie, één blik en ik transformeer naar een vrolijk meisje tussen de bloemen. Dat vind ik al een enorm belangrijke rol van de vlinder. Wat brengt ze nog meer?Net als alles wat in onze natuur leeft, behoort de vlinder ook tot de levenscyclus. De vlinder bezoekt vele bloemen om te genieten van de zoete nectar, met haar tong smult ze hier heerlijk van. Door dat de vlinder van de ene prachtige bloem naar de andere vliegt, bestuift ze de bloemen zodat er weer een prachtige nieuwe bloem kan ontstaan.

Zie je veel vlinders fladderen over de velden, bij de waterkant, in het bos of op de heide? Dan voelt de vlinder zich daar fijn en is de natuur waar ze vliegt in balans. Je zult geen tot weinig vlinders zien op plekken waar de natuur uit haar balans is geraakt, of iets verandert is, waar de vlinder niet van houdt. De vlinder is afhankelijk van bepaalde bloemen en planten om van te leven, dit noemen we waardplanten. Niet alleen om te genieten van de zoete nectar maar ook om zich voort te kunnen planten. De vlinder vertelt je dus eigenlijk dat de natuur waar ze fladdert gezond is en welke planten en bloemen er voor komen. Verdwijnen deze waardplanten? Dan verdwijnt de vlinder ook.

Hoe jammer ook voor zo’n prachtig insect, vele dieren smullen heerlijk van de rupsen, poppen en vlinders. Zonder de één kan de ander niet leven. Ook op deze manier blijft de levenscyclus in balans. Daarom is het zo belangrijk om hier met zijn allen voor te zorgen, met zijn allen deze levenscyclus te beschermen en te helpen.

Er verdwijnen steeds meer vlinders uit Nederland. Meer en meer vlinders vliegen weg van plekken waar je ze eerst nog volop zag genieten. Ze vliegen naar andere plekken of sterven uit omdat ze niet meer al hun behoeften kunnen halen uit de omgeving waar ze in leefden.

Vlinders hebben bepaalde waardplanten nodig om te kunnen overleven, waar ze haar eitjes op kan leggen, waar de rupsjes van kunnen knabbelen, waar ze kunnen schuilen en wanneer de vlinder is uitgevlogen, zoete nectar kan proeven.

Doordat er nog maar weinig vrije natuur is in Nederland, grotendeels helaas bebouwd is, verdwijnen er steeds meer leefomgevingen (biotopen) voor o.a. de vlinder. Er is niet veel plek meer over voor vrije natuur. Wanneer de bloemen en planten verdwijnen is het niet meer geschikt voor de vlinder om in te leven/overleven en vertrekt ze.

Op de Dorpstuin Hurdegaryp zijn wij bezig een prachtige vlindertuin te creëren, om de vlinders een beetje te helpen. Een rijk gevarieerde leefomgeving te bieden, een speeltuin om in te verstoppen, een bar vol zoete nectar maar ook warme beschutte schuilplekjes en verse plantjes om aan te knabbelen. Ze brengen zoveel kleur, leven en vrolijkheid met zich mee.

Intens genieten..

1 thought on “Waarom is de vlinder zo nuttig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *