Tuin updates

Update Oktober 2018

Herfst, de bomen beginnen al te kleuren en de na-zomerse dagen zijn heerlijk op de Dorpstuin. Er gebeurt veel op de tuin. Veel bedden in de teelttuin zijn winter klaar. De vlinder-/bijentuin maakt een metamorfose door en<!–more–> wordt de komende weken opnieuw ingeplant. De woudbonen zijn geoogst en hangen te drogen. In de kas zijn de tomaten volop aan het rijpen.  De Dorpstuin heeft landelijke bekendheid gekregen in het tv programma BinnensteBuiten.  De tijdelijke kas op de tuin heeft zijn nut bewezen door beschutting te bieden bij de jaarlijkse vrijwilligers BBQ.

Voor de komende weken/ maanden zijn er nog activiteiten op de Dorpstuin gepland:

13 Oktober gaan wij hekkelen (sloot opschonen) en is er een open werkdag op de tuin. 3 November hebben wij weer een Natuurwerkdag op de tuin. Hiervoor kun jij je opgeven op de website Natuurwerkdag 2018 onder Dorpstuin Hurdegaryp.

Verder zijn wij elke dinsdag en donderdag gewoon, van 10.00 – 16.00 uur, op de tuin aanwezig. Voor de verkoop zijn de komende maanden nog steeds groenten en producten op de tuin aanwezig. Welke dit zijn is te vinden op Facebook Dorpstuin Hurdegaryp.

Wij zijn dringend op zoek naar een penningmeester. Reacties graag naar:

Voorzitter Anna Janse 06 50613865 of

Secretaris Geja van Dijk 06 30590527

 

 

Lees meer... 0 Reacties

Update Juli 2018

Groot succes op de Dorpstuin. Dankzij de grote inzet van actieve werkgroepleden en vrijwilligers op de tuin ziet het er fantastisch uit. Er zijn heel veel groenten te koop waaronder oude, minder bekende soorten zoals snijbiet en postelein. Er wordt weer volop geoogst.
Lees meer... 0 Reacties

Update maart 2018

Het eerste zaad voor dit nieuwe teeltjaar zit in de dorpstuin grond: postelein, spinazie en radijs. En er volgt natuurlijk nog veel meer. Uien en aardappelen liggen al klaar om gepoot te worden. Verder gebeurde er van alles de afgelopen maand. Verschillende tuindelen zijn klaar gemaakt voor het zaai- en pootgoed. De paden liggen er mooi bij, voorzien van verse houtsnippers. Het vlechten van het prieel vorderde dankzij de wilgensnoei op andere plekken in het dorp. En er is een nieuwe aanwinst: een zelfgebouwd composttoilet. Gemaakt door de vaste timmermannen van de tuin. Begin maart vlogen de bijen voor het eerst uit de kasten. Dat is een goed teken. Ze hebben de winter doorstaan en kunnen op zoek naar de eerste bloeiende bomen en planten. De dorpstuin zet zich in voor goede omstandigheden voor insecten. Oude dakpannen sieren nu de lage muurtjes rondom de pluktuin. Goede plekken voor een insectenwoning.
Lees meer... 0 Reacties

Update december 2017

De natuurwerkdag van 4 november 2017 was een groot succes. De Dorpstuin Hurdegaryp was startlocatie voor Fryslan. Met in totaal 45 volwassenen en kinderen is er heel veel gedaan op de tuin. Het was vooral heel gezellig.
Lees meer... 0 Reacties

Update oktober 2017

Op de Natuurwerkdag van 4 november aanstaande zijn wij de startlocatie voor Fryslan. Dit betekent dat bij ons het startsein voor de Natuurwerkdag 2017 wordt gegeven. Er worden op de tuin, door een kok, verschillende gerechten bereidt met aanwezige groenten en kruiden.
Lees meer... 0 Reacties

Update juni 2017

In de zomer is het genieten van een prachtig groene Dorpstuin waar vogelconcerten naast het gekwaak van de kikkers de boventoon voeren. De bijenobservatiekast
Lees meer... 0 Reacties

Update april 2017

De bomen en struiken op de dorpstuin worden al behoorlijk groen. Vogels broeden in en buiten de vele nestkasten; bijen, vlinders en andere insecten zijn volop actief op de tuin. Aardappelen, tuinbonen, spinazie, radijs en erwten zijn al gezaaid/gepoot en
Lees meer... 0 Reacties

Update februari 2017

Het voorjaar staat voor de deur. De hazelaars, de crocussen en de sneeuwklokjes bloeien op de tuin. Het waterpeil in de sloot is gedaald. De wilgen zijn gesnoeid, gevlochten en er ligt een voorraad wilgentenen om verder te vlechten. De paden liggen er mooi aangevuld en droog bij.
Lees meer... 0 Reacties

Update Oktober 2016

Langzaam aan wordt het herfst op de Dorpstuin. Bomen en struiken beginnen al te kleuren en komen in herfsttooi. Er bloeien nog verrassend veel bloemen en veel soorten vogels leven zich uit op de ruim aanwezige zaden en bessen op de tuin.
Lees meer... 0 Reacties

Update Augustus 2016: Zomer

Vanaf mei is de tuin, zonder onderbreking, gaan bloeien. De pluktuin en de vlindertuin zijn een zee van bloemen, bijen, hommels, vlinders, libellen en veel andere insecten.  Een lusthof met een enorme biodiversiteit. Verder dwalend door de tuin valt op dat
Lees meer... 0 Reacties

Update Mei

Een periode van wisselvalligheden, van mooie lente dagen tot bijna winterse taferelen maken we mee tijdens de werkdagen op de dorpstuin. Op het moment ik dit artikel schrijf , hoor ik de belofte van een meer lente-achtige periode. Ondanks alle wisselvalligheden is er veel gebeurd op de dorpstuin.
Lees meer... 0 Reacties

Update april 2016

Er is afgelopen maanden heel veel werk verricht op de Dorpstuin. Nadat, na een natte winter, het slootpeil is gedaald kon er in maart weer volop op de tuin worden gewerkt. Er zijn nieuwe snippers op de paden aangebracht en het toekomstige voedselbos is uitgebreid met een nieuw pad. De teelttuin is inmiddels door noeste arbeid in cultuur gebracht. Alle fruitbomen en bijna  alle wilgen zijn gesnoeid.
Lees meer... 0 Reacties

Update januari 2016

De aanvang van het jaar 2016 kenmerkt zich door rust. De vredige en inspirerende uitstraling van de dorpstuin in winterslaap. Zo nu en dan extra verstild door sneeuw, ijzel en rijp. Een fantstische plek om tot rust te komen en inspiratie op te doen voor het aankomende voorjaar.
Lees meer... 0 Reacties

Update december

Nu de herfst zijn werk doet en het erg nat is geworden hebben wij de werkzaamheden op de tuin wat aangepast, we houden ons nu hoofdzakelijk bezig met het schoonmaken en afdekken van de teelttuin en snoeiwerk. Daarnaast zijn wij bezig met het ontwikkelen van nieuwe projecten, zoals het maken van een ontwerp van een bloemen pluktuin en een kruidentuin. Ook hebben we een gesprek gehad met de basisscholen in Hurdegaryp. Tijdens het gesprek hebben we aangegeven wat de dorpstuin te bieden heeft voor basisschool kinderen. De scholen reageerden erg positief, dus krijgt het een gevolg.
Lees meer... 0 Reacties

Natuurwerkdag 2015

Zaterdag 7 november doen wij weer mee aan de landelijke natuurwerkdag georganiseerd door Landschapsbeheer.

Er zijn verschillende klussen te doen. Snoeien van de boomsingels, aanleggen van een natuurpad in de boomsingel, met snoeihout creeeren van takkenrillen in de singels, het plantklaar maken van de pluktuin, waarbij zoden geplagd en verwerkt moeten worden. Verder het verwerken van bestaande composthopen en bij voldoende deelname verwerken van aangevoerde CMC compost.

U kunt zich opgeven via de website natuurwerkdag 2015

Wij verzorgen koffie, thee en een lekkere lunch

Tijd
Van 9.00 tot 16.00

Lees meer... 0 Reacties

Update oktober

De herfst doet zijn intrede op de Dorpstuin Hurdegaryp. De op 22 juli gegraven vijver is helemaal vol geregend. Het gewenste waterpeil is razendsnel bereikt. Bij het graven ontdekten wij dat er een natuurlijke wel zit in de keileem laag, op de diepste plek in de vijver. Hieruit komt zuiver grondwater zonder ijzer. Dit is opmerkelijk te noemen. Prachtige herfstkleuren tooien nu al de Dorpstuin.
Lees meer... 0 Reacties

Prijslijst groenten en fruit 2017

Prijslijst ecologische groenten. Kijk op Facebook Dorpstuin Hurdegryp naar beschikbare groenten.

Lees meer... 0 Reacties

Update Juni

De oogsttijd is begonnen! Er is volop andijvie en vanaf nu beperkt radijs, tuinbonen, bieten en spinazie te koop. De afgelopen periode zijn er veel verschillende soorten bonen , wortelen, bleekselderij, komkommer, courgette, pompoen, prei, kolen en nog veel meer gezaaid en geplant. De aardappelen beginnen te bloeien en met een paar weken zijn ook de uien klaar. Het eerste bloemen/bijen mengsel bloeit volop, kortom het gaat erg goed op de tuin. Op de werkdagen kan er door donateurs groenten gekocht worden.
Lees meer... 0 Reacties

Update maart 2015

Dinsdag 10 februari was een prachtige dag voor het planten van de fruitbomen. Een groep studenten van het Nordwin College had een ochtend de tijd nodig voor de 36 boompjes van oude rassen. De komende jaren hopen we op een goede oogst van peren, appels en pruimen.
Lees meer... 0 Reacties

Update februari 2015

Het is zover, de fruitbomen kunnen geplant worden. Dit gebeurt op dinsdag 10 februari. Voordat het zover was moesten er eerst belangrijke voorbereidende werkzaamheden gedaan worden, zoals het maken van kleine heuveltjes. De grond op de dorpstuin is hier en daar erg nat. Om te voorkomen dat de fruitbomen meteen met de wortels in het water staan en vroegtijdig dood gaan, zijn er met een grote grondboor diepe gaten geboord en opgevuld met organisch materiaal. Daar bovenop zijn de heuveltjes gemaakt van zoden, blad materiaal en losse grond. Op de heuveltjes worden de bomen geplant waardoor de bomen niet meteen met de wortels in het water staan.

Lees meer... 0 Reacties