Update februari 2015

Het is zover, de fruitbomen kunnen geplant worden. Dit gebeurt op dinsdag 10 februari. Voordat het zover was moesten er eerst belangrijke voorbereidende werkzaamheden gedaan worden, zoals het maken van kleine heuveltjes.

De grond op de dorpstuin is hier en daar erg nat. Om te voorkomen dat de fruitbomen meteen met de wortels in het water staan en vroegtijdig dood gaan, zijn er met een grote grondboor diepe gaten geboord en opgevuld met organisch materiaal. Daar bovenop zijn de heuveltjes gemaakt van zoden, blad materiaal en losse grond. Op de heuveltjes worden de bomen geplant waardoor de bomen niet meteen met de wortels in het water staan.

Omdat de winter tot nu toe erg zacht is geweest, hebben we veel kunnen doen aan het “ontwateren” van de tuin. Om een groot deel van de tuin is een greppel gegraven, geultjes en greppels vanaf de tuinonderdelen komen nu uit op de greppel om de tuin. Dit heeft als resultaat dat het terrein veel beter afwatert.

We zijn begonnen met het opbrengen van houtsnippers op de nieuwe paden, de geplande paden zijn nu klaar. Ook zijn er veel composthopen gerealiseerd. Van verschillende plekken zijn wilgentenen opgehaald. Van de wilgentenen wordt o.a. vlechtwerk aangebracht bij de overkapping en worden hier en daar naast de paden wilgentenen gestoken. Dit gaat het komende jaar een mooie groene haag vormen.

Het plan is om binnenkort een pad aan te leggen in de boomsingel. De bedoeling is om hier t.z.t. een voedselbos aan te leggen. Een groot deel van de teelttuin is doorgespit en er ligt een teeltplan klaar. Een deel van de teelttuin wordt ingezaaid met oude- en onbekende rassen. Werkverband Friese Rassen doneert ons zaad. Werkverband Fries Rassen streeft naar behoud en toepassing van Friese oude rassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *