B(l)oeiende thema’s

Bokashi op de dorpstuin

Bokashi maken op de Dorpstuin Hurdegaryp.

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’, dat met behoud van alle energie, terug wordt gegeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica, groeihormonen, vitamines en aminozuren.

Wij maken inmiddels al 3 jaar Bokashi op de dorpstuin. Alle op de dorpstuin vrijkomend organisch materiaal wordt in lagen aangebracht. Wij gebruiken geen takken. Dunne wilgentakjes, (zomer) snoeisel, hebben een goed effect op de Bokashi.

Wij maken de Bokashi hoop op een schaduwplek. De hoop droogt daardoor minder snel uit. Soort ondergrond maakt niet uit. Ondergrond niet losmaken, het bodemleven niet verstoren.

Gebruikt organisch materiaal:

 • Groen grasmaaisel van de maaimachine, de zeis, de heggenschaar;
 • Ongewenst kruid bij het schoonmaken van perken en groenten bedden;
 • Groenten afval bij de verkoop van groenten;
 • Groenafval en plaggen bij het schoonmaken van greppels, paden en percelen voor inzaai van 1-jarige en meerjarige bloemmengsels;

Dit organisch groen wordt bij ons in lagen van ongeveer 30 cm aangebracht, waarbij de kanten stevig worden opgezet en aangetrapt. Hierdoor ontstaat een stevige compacte hoop.

Breedte van de hoop is bij ons 2 meter. De hoogte maximaal 1.50 m.

Elke laag van ongeveer 30 cm. wordt stevig aangetrapt en afgestrooid met kleimineralen, zeeschelpenkalk en Microferm EM (Effectieve Micro-organismen). Bij dit aanbrengen wordt er veel water toegevoegd.

Maken van een Bokashi hoop

Stevig aantrappen en goed opbouwen

Kleimineralen en zeeschelpen strooien. EM vloeistof met water aanbrengen.

Veel water aanbrengen

De volgende laag organisch materiaal kan nu op de hoop worden aangebracht. Dit kan bij ons weken tot maanden duren. De hoop kan tussentijds worden afgedekt met plasticfolie om het fermentatieproces op gang te brengen. Dit is voor ons onpraktisch omdat er voortdurend materiaal wordt aangebracht.

Als de bokashi hoop op hoogte is (je bepaald zelf de hoogte en breedte) gaat de plasticfolie er overheen. Deze folie wordt strak en luchtdicht aangebracht. Zoden, grond, stammetjes of ander materiaal, dat de folie niet beschadigd, kan worden gebruikt om de folie strakgespannen om de hoop te krijgen. (zie foto)

Luchtdicht inpakken van de hoop met landbouwplastic.

Na minimaal 3 maanden kan de hoop worden geopend en de Bokashi worden verwerkt. Hierbij moet na gebruik de hoop weer luchtdicht worden afgesloten. Wij doen soms wel een jaar over het verwerken van de hoop. De bokashi blijft als voorraad intact voor gebruik, mits goed afgesloten.

Openen van de hoop en gebruiken van de Bokashi.

Wij brengen de Bokashi aan op openliggende groenten bedden en tussen nieuw aangeplante en gezaaide groenten, struiken en bomen. Dit kan in een dikke laag van 10 cm., afhankelijk van de situatie. Nooit onderwerken. Het bodemleven doet het werk voor je.

Aanbrengen op de bedden.

Een nadeel van het lang laten staan van de Bokashi hoop is dat boomwortels ook de Bokashi weten te vinden en er heerlijk van eten. Veel boomwortels onderin de hoop veroorzaakt droogte en een wortelpakket. Ik hou niet van een plasticfolie laag onderin. Contact met de ondergrond lijkt mij wenselijk. Uitwisseling van schimmels en bacteriën met de ondergrond.

Materiaal gebruik:

Microferm is een mengsel van actieve micro-organismen dat kant-en-klaar is voor gebruik. Door die micro-organismen bijv. met het water verdund mee te geven, zorg je voor een evenwichtige balans van micro-organismen in je leefomgeving

Er ontstaat een fermentatieproces (anaeroob proces).

Het zorgt voor de fermentatie. De vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Het verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.

Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt daardoor voor een stabiele pH.

Kleimineralen binden vocht, belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

Voordelen Bokashi maken en toepassen

 • Optimale voeding voor het bodemleven;
 • Verhoogt de organische stofbalans;
 • Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem;
 • Vitale bodem zorgt voor vitale planten;
 • Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2 uitstoot nihil);
 • Gebruik van materiaal van eigen bodem;
 • Behoud en aanvoer van mineralen binnen je eigen tuin;
 • Besparing werk- en afvoerkosten van organisch materiaal
 • Voorkomt uitdroging van de bodem bij extreem warm weer.

Enkele links:

Voor het grote werk:

http://www.mulderagro.nl/archief-1/archief-2013/83-archief-2013/211-bokashi-maken-van-paardenmest

Voor het kleine werk:

https://www.natuurlijkpuur.info/c-4437499/bokashi-maken-fermenteren/

https://www.moestuinforum.nl/bokashi-starter-zelf-maken-t24933.html

Lees meer... 0 Reacties

Introductie en recepten Dana

Hallo allemaal,

Ik zou mij eerst even voorstellen; mijn naam is Dana Hamminga en ik woon inmiddels al 20 jaar lang in Hardegarijp. Ik ben 56 jaar oud, getrouwd en moeder van twee volwassene kinderen. Ik woon al 30 jaar in Nederland, maar mijn roots liggen in Polen. Ik ben opgegroeid in een grote stad wat veel  ontwikkelingsmogelijkheden met zich meebracht, maar tegelijkertijd was er veel lawaai, drukte en vervuilde lucht. Gelukkig mochten mijn oudere broer en ik elk jaar in de zomer ontsnappen aan het vermoeiende stadsleven en woonden wij 2 maanden lang op de boerderij van onze grootouders. Zij hadden een kleine boerderij met een paar koeien, varkens, kippen, ganzen, paard en natuurlijk kat en hond. Het was geweldig! Dagelijks contact met de natuur (het bos en schone riviertjes waren op de loopafstand van opa en oma’s huis), het verzorgen en spelen met dieren, lopen op blote voeten en vooral het andere eten. Bijna alle producten kwamen van de boerderij zelf; vers en biologisch-dynamisch (zo zou je het nu noemen). Wij gingen alleen naar de winkel voor snoep, chocola of  limonade. Verder maakte oma alles zelf. Dik melk (gefermenteerde melk) stond altijd klaar in de kelder. Meestal aten wij, net zoals andere bewoners van het dorp, deze dikmelk met gekookte aardappelen. Sterke nog, zo aten alle Poolse boeren het in die tijd. In de steden was het stuk moeilijker want je kon niet zomaar rouwe, niet gepasteuriseerde melk in de winkel te kopen (wel op de plaatselijke markt).

En zo gingen jaren voorbij. Het Poolse dorp veranderde; kleine boeren kregen het erg moeilijk, want ze konden niet meer concurreren met de grote en moderne boerderijen. Men ging anders denken en werken. Alles moest grotere, efficiënter etc… In de jaren 80 was er bijna geen kleine boerderij meer te vinden. Het eten van dikmelk was ook een beetje vergeten, totdat er ergens begin van de 21ste eeuw dure restaurants  zogenaamde “boeren eten” begonnen te serveren. En ja hoor, nu kun je weer dikmelk en andere supergezonde ecologische producten eten als je maar veel voor betaald. Daarnaast kwamen ook wetenschappers met uitgebreide onderzoeken die de geneeskrachtige werkingen van dit soort producten bevestigden. Kortom onze oude simpele dikmelk van oma is terug in alle glorie. Ik voel me zeer geëerd om dit product ook aan jullie te introduceren. Het is heel makkelijk te bereiden en bovendien is heel goedkoop. Ik zou zeggen; doe het!

Smakelijk en gezond eten ?

Groetjes,

Dana

Dana recept dikmelk

Dana recept rode bieten

 

Lees meer... 0 Reacties

Waarom is de vlinder zo nuttig?

(Door: Carina Herder) De vlinder is een prachtig, kleurrijk insect. Speels fladdert ze door de lucht en vrolijk zweeft ze mee op de wind. Persoonlijk word ik intens gelukkig van dit uitzicht, in gedachten fladder ik speels met haar mee. De vlinder staat voor transformatie, één blik en ik transformeer naar een vrolijk meisje tussen de bloemen. Dat vind ik al een enorm belangrijke rol van de vlinder. Wat brengt ze nog meer?

Lees meer... 1 Reactie

Voeder-fototafel op de Dorpstuin

Roodborst(Door: Jelle van Kammen) Sinds enkele weken heb ik een voeder- en fototafel staan op de dorpstuin. Deze is bedoeld om tijdens de winterperiode de vogels te voederen en fotograferen. Tevens worden alle gegevens van alle soorten vogels bijgehouden.
Lees meer... 0 Reacties

De bijenstal

20110720-IMG_26272 (Door: Pieter Vos) De dorpstuin van Hurdegaryp is een plek waar het goed toeven is. Ook de bijen hebben het hier in de nieuwe bijenstal erg naar hun zin. Ze vliegen naar alle kanten en komen met stuifmeel en nectar terug. Een prachtig gezicht om de bijen binnen te zien komen met klompjes stuifmeel aan de pootjes. De bijenstal zelf is heel uniek. Hij is gemaakt van natuurlijk materiaal en bestaat uit wilgentakken en een dak van zoden. Deze zoden zijn weer beplant met verschillende soorten huislook. Ook het vlechtwerk van de wilgentenen is heel mooi gelukt.

Lees meer... 0 Reacties