B(l)oeiende thema’s

Introductie en recepten Dana

Hallo allemaal,

Ik zou mij eerst even voorstellen; mijn naam is Dana Hamminga en ik woon inmiddels al 20 jaar lang in Hardegarijp. Ik ben 56 jaar oud, getrouwd en moeder van twee volwassene kinderen. Ik woon al 30 jaar in Nederland, maar mijn roots liggen in Polen. Ik ben opgegroeid in een grote stad wat veel  ontwikkelingsmogelijkheden met zich meebracht, maar tegelijkertijd was er veel lawaai, drukte en vervuilde lucht. Gelukkig mochten mijn oudere broer en ik elk jaar in de zomer ontsnappen aan het vermoeiende stadsleven en woonden wij 2 maanden lang op de boerderij van onze grootouders. Zij hadden een kleine boerderij met een paar koeien, varkens, kippen, ganzen, paard en natuurlijk kat en hond. Het was geweldig! Dagelijks contact met de natuur (het bos en schone riviertjes waren op de loopafstand van opa en oma’s huis), het verzorgen en spelen met dieren, lopen op blote voeten en vooral het andere eten. Bijna alle producten kwamen van de boerderij zelf; vers en biologisch-dynamisch (zo zou je het nu noemen). Wij gingen alleen naar de winkel voor snoep, chocola of  limonade. Verder maakte oma alles zelf. Dik melk (gefermenteerde melk) stond altijd klaar in de kelder. Meestal aten wij, net zoals andere bewoners van het dorp, deze dikmelk met gekookte aardappelen. Sterke nog, zo aten alle Poolse boeren het in die tijd. In de steden was het stuk moeilijker want je kon niet zomaar rouwe, niet gepasteuriseerde melk in de winkel te kopen (wel op de plaatselijke markt).

En zo gingen jaren voorbij. Het Poolse dorp veranderde; kleine boeren kregen het erg moeilijk, want ze konden niet meer concurreren met de grote en moderne boerderijen. Men ging anders denken en werken. Alles moest grotere, efficiënter etc… In de jaren 80 was er bijna geen kleine boerderij meer te vinden. Het eten van dikmelk was ook een beetje vergeten, totdat er ergens begin van de 21ste eeuw dure restaurants  zogenaamde “boeren eten” begonnen te serveren. En ja hoor, nu kun je weer dikmelk en andere supergezonde ecologische producten eten als je maar veel voor betaald. Daarnaast kwamen ook wetenschappers met uitgebreide onderzoeken die de geneeskrachtige werkingen van dit soort producten bevestigden. Kortom onze oude simpele dikmelk van oma is terug in alle glorie. Ik voel me zeer geëerd om dit product ook aan jullie te introduceren. Het is heel makkelijk te bereiden en bovendien is heel goedkoop. Ik zou zeggen; doe het!

Smakelijk en gezond eten ?

Groetjes,

Dana

Dana recept dikmelk

Dana recept rode bieten

 

Lees meer... 0 Reacties

Waarom is de vlinder zo nuttig?

(Door: Carina Herder) De vlinder is een prachtig, kleurrijk insect. Speels fladdert ze door de lucht en vrolijk zweeft ze mee op de wind. Persoonlijk word ik intens gelukkig van dit uitzicht, in gedachten fladder ik speels met haar mee. De vlinder staat voor transformatie, één blik en ik transformeer naar een vrolijk meisje tussen de bloemen. Dat vind ik al een enorm belangrijke rol van de vlinder. Wat brengt ze nog meer?

Lees meer... 1 Reactie

Voeder-fototafel op de Dorpstuin

Roodborst(Door: Jelle van Kammen) Sinds enkele weken heb ik een voeder- en fototafel staan op de dorpstuin. Deze is bedoeld om tijdens de winterperiode de vogels te voederen en fotograferen. Tevens worden alle gegevens van alle soorten vogels bijgehouden.
Lees meer... 0 Reacties

De bijenstal

20110720-IMG_26272 (Door: Pieter Vos) De dorpstuin van Hurdegaryp is een plek waar het goed toeven is. Ook de bijen hebben het hier in de nieuwe bijenstal erg naar hun zin. Ze vliegen naar alle kanten en komen met stuifmeel en nectar terug. Een prachtig gezicht om de bijen binnen te zien komen met klompjes stuifmeel aan de pootjes. De bijenstal zelf is heel uniek. Hij is gemaakt van natuurlijk materiaal en bestaat uit wilgentakken en een dak van zoden. Deze zoden zijn weer beplant met verschillende soorten huislook. Ook het vlechtwerk van de wilgentenen is heel mooi gelukt.

Lees meer... 0 Reacties